Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az akné kialakulásának lelki háttere

2013.05.04

Az akne nem csupán pubertáskori betegség, de egyre nagyobb számban érinti a harminc-negyvenéves korosztályt is, sőt egészen az ötvenötödik életkorig felléphet. E betegség kizárólag testi okai a faggyúmirigy túlműködésében s a szarusejtek révén eltömődött pórusokban keresendők. Enyhébb esetekben a pórusok nyitva vannak, ezeket nevezzük „mitesszereknek”. Súlyosabb a helyzet, ha a szarusejt-eltömődések a bőr alatt keletkeznek, s nem lelnek kiutat. Rövid idő alatt megtelepednek rajtuk bizonyos baktériumok, újabb szarusejttömegek kapcsolódnak hozzájuk, míg végül begyulladnak, elgennyesednek, majd a bőrfelületen is megjelennek. Begyógyulásuk után hegek maradhatnak vissza, melyek a legtöbb esetben nem tűnnek el nyomtalanul.

Hogy vajon fenyeget-e minket akne és milyen mértékben, az genetikailag is előre meg van határozva. Ha fiatalkorában mindkét szülőnek volt aknéja, gyermekeik számíthatnak rá, hogy pubertáskorukban ők sem kerülik el e betegséget. Megjelenését testi úton nem lehet megelőzni. Az édességekről való lemondás, a zsírszegény étkezés vagy a szexuális viselkedés megváltoztatása nem sok eredménnyel jár.

A bőr testünk külső felülete, érintkezési szervünk, melynek segítségével kapcsolatba lépünk a külvilággal. Fertőzöttsége tehát a legtágabb értelemben vett „kontaktusnehézségekre” utal. Valójában az akne rendszerint akkor jelentkezik először, mikor először találjuk szembe magunkat a másik nemmel úgy, hogy a kapcsolat számunkra teljesen új formáját keressük – a pubertáskorban. Ebben az időben testünk fokozatosan rákényszerít, hogy szembesüljünk tulajdon, ébredező szexualitásunkkal. Erre egyáltalán nem vagyunk fölkészülve; még a szülők és barátok se jelentenek igazi segítséget.

Hibás nézetek, elvárások és a kellő felvilágosítás hiánya következtében így lelki „fertőzés” keletkezik, ösztönös szexuális vágyainkat elfojtjuk, mint „tisztátalan dolgot” elutasítjuk. Az „amilyen a belső, olyan a külső” törvényének megfelelően ez a tisztátalanságérzet a bőrünkön, kapcsolataink kivetülési szervén látható formában nyilvánul meg.

Ez az undorítónak vélt fertőzés ugyanakkor megvédi „viselőjét” a szexualitással való konfrontációtól, hiszen megnehezíti a szexuális vágyak kiélését, mert a potenciális partnert elutasítják, történjék ez akár képzeletben is.

A férfiak kevésbé szenvednek aknéban. Miért? Erősebb bennük a késztetés szexuális vágyaik kiélésére, vállalására és – ha mégoly gyámoltalan formában is – kinyilvánítására. Ha egy férfi mégis aknéban szenved, akkor többnyire annak mértéke is súlyosabb, minthogy a férfi szexuális ösztöne pubertáskorban rendszerint jóval erősebb a nőénél, így problémás esetben a tünetek is kirívóbbak.

A kisgyermekeknél szinte alig jelentkezik akne, mert faggyúmirigy-működésük még meglehetősen korlátozott mértékű. Szellemi-lelki vonatkozásban a csecsemőknek és kisgyermekeknek semmi problémájuk a szexualitással, minthogy azt nyíltan és élvezettel kiélhetik mindaddig, míg a „felnőttek” és”nevelési módszereik” meg nem akadályozzák őket tulajdon lényük kinyilvánításában. A korlátok közé szorítás az érvényes erkölcsi normák révén teremti meg a szexuális nehézségek előfeltételét s egyben az akne kifejlődését.

Az orvosok eredményesen írnak fel a fiatal lányoknak fogamzásgátló tablettát az akne kezelésére, mert a tabletta, hatásában terhességet színlelve, mintegy becsapja a szervezetet. Így, amitől a fiatal titokban tartott, máris bekövetkezni látszik, s feleslegessé válik a konfrontáció.

Egy másik hatékony módszer az akne ellen a napozás, s mindjárt kiderül, miért. Napozáskor az embernek szabaddá kell tennie testét, vállalnia kell testiségét, le kell vetnie a ruha védőburkát. Ez tulajdon szexualitásunk elfogadásának első lépése. S egyben teljes kitárulkozás a „melegség” előtt, melyet hiányolunk.

A túlzott alkoholfogyasztás is drasztikusan csökkenti a faggyúmirigy-működést, s így meggátolja az akne kialakulását. Ennek szellemi-lelki vonatkozása könnyen felismerhető, ha meggondoljuk, hogy a nagyobb mértékű alkoholfogyasztás közismerten oldja a „gátlásokat”. Semmi sem akadályoz meg bennünket abban, hogy vágyainkat nyíltan a másik tudomására hozzuk. Belső konfliktusunkat így kiéljük, minthogy szégyenkezés nélkül vállaljuk testiségünket. Az alkohollal való visszaélés más téren viszont számos súlyos problémát idézhet elő.

Bár az akne ártalmatlan, nem fertőző bőrbetegség, hegeket hagyhat hátra nemcsak a testen, de a lelken is. A konfliktust az okozza, hogy a test váratlanul erős szexuális ösztönöket fejleszt ki, melyeket ki is óhajtana elégíteni, a lélek viszont figyelmeztet: „Tiszta akarok maradni, ilyen »piszkos« dolgot nem csinálhatok.” E két, egymásnak feszülő erő szinte szétszakíthatja az embert, míg fel nem ismeri, hogy a tisztátalannak vélt dolog nem létezik, hiszen a szexualitás az ember fejlődésének természetes velejárója. Minden embernek feladata, hogy életébe ezt a vonatkozást is szervesen integrálja s harmóniában éljen vele.

 

Foglaljuk össze

Akne: érintkezési problémák, testi konfliktus, lelki tisztátalanság

Az akne jelzi

– hogy nem vagyok tisztában önmagammal;

– hogy másnak szeretném tudni magam, mint amilyen vagyok;

– hogy nagyon szeretnék tisztább, tökéletesebb lenni;

– hogy a szexualitást tisztátalannak tartom (egy nő számára ez mindig súlyosabb probléma, mert neki a szexualitást „magába kell fogadnia”, a férfi tulajdon testén kívül is ki tudja élni szexualitását);

– hogy nőiségemet konfliktus terheli: a terhesség csodálatos dolog, a szexualitás viszont szubjektíve szégyellnivaló;

– hogy a külvilággal való kapcsolatom problémássága csupán utalás arra. hogy önmagammal sem megfelelő a kapcsolatom:

– hogy a bennem levő újtól, idegentől meg akarok szabadulni. Minthogy ezt képtelen vagyok nyíltan vállalni, a pórusaim eltömődnek:

– hogy a bennem jelenleg végbemenő történéseket nem szeretném felszínre engedni, megmutatni, mert szégyellnivalónak tartom őket:

– hogy megnövekedett faggyúelválasztásom voltaképpen a kapcsolatteremtést szeretné számomra megkönnyíteni, „súrlódásmentesebbé” tenni, de én erre nem vagyok fogékony:

– hogy életerőmet nem engedem szabadon áramolni: a szaruképződmények arra utalnak, hogy valami elhalt, elavult dolog gátol engem:

– a háton jelentkező akne: hogy hátat fordítok bizonyos dolgoknak, nem szeretném őket meglátni, képtelen vagyok a látványukat „elbírni”:

– a mellkason jelentkező akne: hogy tisztán érzelmileg nekifeszülök a dolgoknak, de problémáimat titkolni kívánom;

– az arcon jelentkező akne: hogy a dolgokkal „szembe kell néznem”, nyíltan meg kell küzdenem.

Amit tenni kell

Az akne az élet felhívása: engedjük magunkat olyannak lenni, amilyenek vagyunk. Ismerje fel: „Rendben vagyok úgy. ahogy vagyok, az élet olyannak akar, amilyen most vagyok. Képes vagyok környezetemmel nyíltan kapcsolatot teremteni, s önmagamat vállalni. Nem akarok többé más, »tisztább« lenni, s minden pillanatban elfogadom magamat olyannak, amilyen vagyok, hiszen ez a valóság legtisztább megtestesülése, melyet jelenleg betölthetek.”

Ha a pórusok „nyitottak”, és olyannak engedjük magunkat létezni, amilyenek vagyunk, akkor az akne eltűnik.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.